11-01-13

Ziek zijn en onkosten : budgetteren is de boodschap!!!

Iedereen weet dat tegenwoordig niks voor niks komt... Met de crisis nu zeker! Maatschappijen zoals ziekteverzekeringen en co staan met handjes open wanneer er moet betaalt worden, maar eens ze zelf een tussenkomst moeten leveren, kan het geloop voor info en de papierhandel starten. Een boek van bewijzen nodig, doktersattesten ( waarvoor je dan weer een visite mag betalen ) et cetera. Elkeen kent het wel, tussen de bomen het bos niet meer zien! ;)

Bij deze wil een een blogpaginake wijden aan budgetteertips. Als mijn brein er nog eentje bij vind, wordt dit paginaatje aangepast en up-to date gebracht! :)

Uitgaven gaan snel : ogen op achterste, voorste en opzij vereist!

De grootste tip, een dat ik reeds lang toepas aangezien ik op jonge leeftijd en grasgroen achter de oren vertrok van thuis : 2e handsites checken!!! En ja, ook in de solden, want daar schuilt net het gevaar in het legen van de portefeuille. Het woordje solden verblind veel mensen - ook mij - en heel dikwijls kom je dan thuis met nutteloze zaken net daardoor.

Door een lijstje op te stellen wat je echt nog nodig hebt alvorens naar de solden te trekken, voorkom je dit al grotendeels. Nog beter is prio's erop te plakken : wat is dringend, waar kan je eigenlijk nog wat mee wachten. Indien je budget het niet toelaat, kan je eerst de dringendste zaken kopen en zien wat overblijft. Eens je lijstje opgemaakt, surf dan eerst de 2e hands sites ( mijn favo's zijn 2ehands.be en kapaza.be ) om te zien of de soldenprijs overweegt tgo de 2ehandsprijs. Vind je niet alles 2ehands of is het je smaak niet? Neem er dan de reclamefolders bij en zoek je items erin. Zo kan je alweer de prijzen vooraf vergelijken en vermijd je misschien tijdverlies door het binnenstappen in winkels waar het te duur is voor je budget. Je riskeert dan ook minder dingen te zien die je eigenlijk ook "nog zou willen hebben" en je budget verloren gaat aan nutteloze of luxespulletjes en prulletjes.... :)

Hetzelfde geldt voor de huishoud-boodschappen : gewapend met een lijstje kan je echt voorkomen dat je met een te volle kar aan de kassa staat. Nog een tip is NIET te vertrekken met een hongerige maag : op die manier zou het wel es kunnen zijn dat je veel te veel meeneemt en later heel wat zaken moet weggooien wegens vervallen of overrijp...

Volgende item zijn de vaste kosten : Hoe kan je die beperken? Met regelmaat promo's van bedrijven checken en kijken wie het goedkoopst uitvalt. Let hierbij wel op voor gevaarlijke addertjes onder het gras!!!

Energie is een van de meest geld opslorpende zaken in het huishouden : elk jaar kan je aan de hand van je jaarafrekening checken welke leverancier voor jou gezinssituatie en verbruik het beste is. Dankzij de recente wetswijzigingen kan je tegenwoordig elk jaar, met een maand vooropzeg, van energieleverancier veranderen. Maar het blijven van minstens 1 jaar is aangeraden, want uiteindelijk is het pas bij de jaarafrekening dat je het verschil kunt berekenen volgens het verbruik van het voorbije jaar. Soms kan het zelfs voordeliger zijn de gas bij een maatschappij te nemen, en de elektriciteit bij een ander, al is dat niet altijd het geval. Bij het OCMW kan je altijd terecht voor hulp hierin, en hoef je geen andere "OCMW" dossiers hebben lopen, iedereen kan er daarvoor terecht!

Ben je op ziekenkas of op medisch pensioen geplaatst met te groot verlies van wedde, waardoor het maandelijks budget een grote knauw heeft gekregen? Informeer je dan goed bij je werkgever, ziekenkas, ... wat je rechten zijn en of je eventueel recht hebt op bijkomende steun of premies. Indien je onder een bepaald barema zit qua wedde en/of medisch niet alles meer kan, zijn er heel wat mogelijkheden waar niet iedereen van op de hoogte is, en men komt het je meestal ook niet vertellen!!!

In mijn geval heb ik de meeste info verkregen door het surfen op internet en nog meer van lotgenootjes! Zo is er op medisch vlak een zorgpremie voor mensen die afhankelijk zijn van anderen voor verschillende zaken en ook een tussenkomst van het FOD indien je medisch en financieel aan de voorwaarden voldoet. Dit kan ervoor zorgen dat je niet in een financiële hel terecht komt. Deze premies werken niet met terugwerkende kracht naar de dag dat je ziek werd, wel naar de dag van aanvraag, dus niet uitstellen dit uit te zoeken!

Ook is er bijna in elke stad een CAW, waar je altijd welkom bent, en waar je heel veel info kan verkrijgen over niet enkel financiële, maar ook medische en psychologische zaken. Aarzel niet om je ook daar te gaan informeren. Ik heb bij hen een weg gevonden om niet elke dag van 's morgens tot 's avonds alleen te zitten, om nieuwe mensen te leren kennen en betaalbare, korte cursussen te kunnen volgen volgens mijn capaciteiten, tijd en budget. Wegens de chemo en het voorspelde herval durf ik namelijk geen lange cursussen te volgen, en ook zijn veel cursussen voor een alleenstaande ouder out of question omdat ze na de schooluren doorgaan.

Heel wat gemeentes en steden komen ook tussen voor deze cursussen en zelfs die van je kind. Kyran volgt judo. Ik wist af van de tussenkomst van het ziekenfonds, maar via het CAW krijg ik nog een stukje terugbetaalt dankzij stad Ieper. Allemaal kleine tussenkomsten die voor een ziek iemand die huurt, alleen woont en een schoolgaand(e) kind(eren) opvoedt het verschil kunnen maken... Het informeren waard dus!!!

Nog een "klein" afsluitertje van vandaag : Indien je ongeneeslijk ziek bent, kan je in aanmerking komen voor een dossier "zware ziekten" via de ziekenkas en/of ziekteverzekering : Dit zorgt er onder andere voor dat je bepaalde zaken wel krijgt terugbetaalt die anders niet worden terugbetaalt.

Voorlopig hou ik het hier even bij, want ik moet mijn lijstje voor de boodschappen opmaken en de reclamefolder raadplegen! ;) Good luck!!!09:36 Gepost door Véke in Blog | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.