25-07-14

Chemo 6 stuurt alle plannen in de war...

Zoals velen weten, liep de chemo "caelyx" eigenlijk supergoed. ivm met 2010 en 2012 was deze "peanuts". Buiten extreme vermoeidheid kwamen er eigenlijk weinig bijverschijnselen aan te pas. Bij de 3e begon de droge mond voor een paar dagen, maar ook dat was houdbaar.

Chemo 6 daarentegen, die heeft wat stof doen opwaaien. Nochtans was net de beslissing genomen er nog 2 extra te doen, waarvan een van de redenen was dat hij zo goed verdraagbaar was. Niet dus. De "restchemo" stapelde zich telkens wat meer op, wat er voor zorgde dat ik sinds chemo 6 zowat alle ongemakken die er aan die soort kunnen bijkomen, achtereen op mijn bord werd voorgeschoteld. Van de misselijkheid en braakneigingen vlak na het krijgen na de chemo, zo'n dikke 10 dagen ook aanslepend, naar extreem moe, lusteloos en futloos. Tegen dat dat een beetje begon weg te trekken, was het de beurt aan een deftige "mondplaag" : Stomatitis in combinatie met een schimmel erbovenop. Dat zorgde voor een - nodeloze - rit naar spoed, waar ik 4u later, zonder verdere hulp, terug naar huis werd gezonden. Na enkele dagen hel waarbij ik amper eten en zelfs op de duur amper nog kon water slikken, kon ik eindelijk bij de onco terecht. Niet alleen krijg ik nu de correcte medicatie, maar werd na beraad ook de chemo stilgelegd.

Enerzijds een opluchting, want het werd echt genoeg, anderzijds een beetje "slikken" ( lol ) aangezien de laatste merker net de lucht was ingegaan... Diezelfde dag kwam er dan nog een extra "vriendje" bij : 2 dikke, jeukende, rode voeten...Wat kunnen we nu nog verwachten?

De stomatitis met verbrande slokdarm, en aangetaste maag, kwam blijkbaar door het drinken van warme dranken, iets wat "vergeten" melden was bij het opstarten van de chemo... Sinds gisteren lukt het -eindelijk - iets beter om te slikken, dus deze avond proberen we weer een vaste maaltijd, rekening houdend natuurlijk met het slikken, dus zal babyvoer worden, maar beter dan zo goed als niks en drinkmaaltijden die keislecht smaken! We shall see!!!

Een ding weet ik nu wel : Het wordt hoogtijd dat er daar es wat gedaan wordt betreffende zorg na de uren van de DAGkliniek, waar je meestal na 17u dus niemand nog kan bereiken, en elke keer het weekend, feestdagen en ja hoor, zelfs met de Ronde Van Frankrijk en co, voor een gesloten deur staat. Enig vast contactpunt voor chemopatiënten die zware ongemakken te verduren krijgen op zo'n momenten, is er dus niet... Ook op spoed hebben ze misschien op heel wat vlakken goede kennis, behalve hoe om te gaan met chemopatiënten en hun klachten en symptomen... Het verlengde weekend heeft er voor mij persoonlijk voor gezorgd dat ik er alleen voor stond in de ergste periode van de stomatitis en de verbrande slokdarm, en dit reeds in "genezende" richting aan het gaan was toen ik pas terecht kon bij mijn onco.

Het leuke verjaardagsfeestje met heerlijke zelfgemaakte frietjes van mijn vader, was voor mij dus de hel, en vandaag kon ik op een spetterend feestje zijn om Bibi's verjaardag te vieren met een hele groep van onze Limburgse vrienden maar moest ik forfait geven... :/ Een grote dank je wel dus aan degene die het op spoed niet nodig vond om "zo'n kwaaltje" als serieus aan te zien en mij zonder enige hulp terug naar huis te sturen. Ook dank aan de "grote bazen" van ziekenhuizen die liever in de krant staan door hun "supermodern" ziekenhuis dan wakker te liggen van zorg voor de patiënt en daarop te beknibbelen om dure ( lelijke ) stoelen en zetels te kunnen plaatsen na zware verbouwingen - hebben ze die niet te danken aan hun patiënten??? - aan hun "megamodern ( lees oerlelijk ) ziekenhuis... ( Laat het allemaal maar op de hals van verpleging donderen, die dan alle klachten en misnoegingen moeten slikken en mooipraten, en geniet maar van de dikke jaguar en villa met zwembad, best zonder zorgen... ) Mensenrechten? Heu? Wat houdt dat in??? Euh... Misschien kunnen eten elke dag als je lijf erom schreeuwt o.a.???

Boos??? Nee, hoor!!! :D Dik verontwaardigd, ontgoocheld, misnoegd... JA!!!!! Zeker als je ziet welke acties er allemaal worden gehouden in naam van "kanker", wat er wordt binnengehaald tvv van kankerpatiënten... Wel, dan vraag ik me af hoe't komt dat je o zoveel patiënten hoort klagen??? Hoe't komt dat er duizenden aan hun lot worden overgelaten??? Alle inloophuizen worden gesloten??? Op personeel wordt beknot vanwege "besparingen " als je ziet dat continue wordt verbouwd aan ziekenhuizen ( betaalt met de rekeningen van allen die geen andere keus hebben dan vaste klant de zijn ) ??? Wel, meesten zullen het wss niet durven vragen, nog minder durven uitspreken, maar WAAR gaan alle inzamelingen heen....???? DAT vraag ik me dus af elke keer ik geconfronteerd wordt met problemen in een verlengd weekend, of een andere patiënt een lijst vragen hoor stellen waar er geen antwoord op komt... Sorry...

Om er toch maar een positieve noot in te steken : DIKKE VETTE CHAPEAU VOOR DE VERPLEGING!!!! Degenen die alles moeten verduren, de poten van onder het lijf moeten lopen, met de grillen van Jan Baas en Chef Piet moeten leven en ondanks alles blijven lachen, en er steeds staan voor elke patiënt die zijn rode belletje induwt... CHAPEAU Dat die het volhouden en niet gaan lopen naar een makkelijkere job!!!

 

 

 

 

16:26 Gepost door Véke in Blog | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.